Olitantjes!

Blijf op de hoogte en volg

04 Oktober 2025 | Zuid-Afrika, Port Elizabeth

Nu, jullie zullen wel vol spanning zitten om te horen of we olifanten hebben gezien. Oftewel, Olitantje zoals Harvey ze noemt.

Nou ja dus. En wel heel veel en van heeeeeel dichtbij. We hebben denk ik veel geluk gehad want we hebben veel mooie dingen gezien. Een hele partij die vlak voor onze neus de weg overstak, diezelfde groep die we daarna bij een waterplas zagen drinken en een modderbad nemen. Andere groepen die over de weg liepen. Enkele mannetjes die over de vlaktes liepen. Echt heel veel. Het was adembenemend.

Ook was het erg warm 35 graden op een gegeven moment. En de auto stond uit, ramen open en de iPhone constant aan het filmen en fotograferen. Nou die kon het niet aan. Hij werd dus te warm. Dus toch maar de auto even aangezet en de airco laten draaien zodat de iPhone kon afkoelen. En wij ook. Want wij werden ook gestoofde peertjes langzaamaan.

Maar de conclusie was dus dat dit een echte topdag was. Tot de reis naar ons volgende hotel! [e-1f631]

Het Addo Elephant park ligt net boven Port Elizabeth. En er is een wijk aan de noordzijde waar je niet doorheen moet rijden. Is gewoon niet veilig als er iets gebeurt.

We reden wel die kant op maar volgens de kaart is er een afslag net voor die wijk. Helaas. Die was er wel, maar zag er ook niet sjofel uit. En keren kon ook niet en het was best druk met auto’s en het was nog licht dus

zijn we toch maar rechtdoor gereden over de hoofdweg waar we beter niet konden rijden. Gelukkig na 10 minuten waren we er voorbij en konden we weer ademhalen. Het veel wel mee.

Wel zagen we hier de echte armoede in die townships. Wat een krotjes waar die mensen wonen, overal rotzooi en vuiligheid waar we kinderen zagen spelen, zwerfhonden en veel mensen die maar rondhingen. Ook geen schotels op de daken wat we ergens anders nog wel eens zagen. Nee, dit was geen beste buurt.

Maar wij dus doorgereden en richting de B[e-38]B. Kwamen we ook nog eens door het slechtste deel van de stad waar de gekleurde mensen de dienst uitmaken. Stoplichten doen het niet meer, enorme gaten in de weg. Auto’s die in NL al lang verboden zijn, een vrouw die gewoon op straat haar broek naar beneden trok om te gaan plassen (denken we, want we zijn niet blijven kijken wat ze precies ging doen). Nee ook hier hadden we beter niet langs kunnen rijden vertelde de eigenaresse naderhand.

Dus….een paar hele mooie en mindere ervaring rijker. Morgen doen we niets. Dagje uitrusten en van de foto’s en filmpjes genieten van de wilde olitantjes. [e-1f418][e-1f418][e-1f418][e-1f418][e-1f418]

• 04 Oktober 2025 - 21:32

HaMiNi:

Eindelijk Olitantjes! Wauw, wat mooi en een echte belevenis. Daar is de dierentuin natuurlijk niets bij. [e-263a]️. In het vervolg goed de routes uitstippelen want nu hebben jullie geluk maar met een klapband in zo’n wijk ben je toch wel de Sjaak… Nagenieten van de foto’s nu, dat zullen er genoeg zijn. [e-1f609]

• 04 Oktober 2025 - 21:38

Pa En Bep:

Vandaag bij buurman Jan geweest, die waren in 2007 in Zuid-Afrika. Pakte direct het fotoboek en heeft mij Addo park laten zien. Echt geweldig mooi daar. Heel fijn dat alles weer goed is gegaan, blijf voorzichtig en geniet van jullie rustdag.

• 04 Oktober 2025 - 22:06

Jan:

Het geluk kan niet op gelukkig.

De olifanten gezien in hun natuurlijke omgeving maar de grote tegen stelling ook de bewoners in hun natuurlijke omgeving die jullie hebben meegemaakt wat waarschijnlijk de grootste bevolkings groep is ( minder bedeeld ).

Nog maar even verder genieten van jullie vakantie en vooral veel zien en genieten.

Groetjes Ma en Jan.

• 05 Oktober 2025 - 09:26

Tini:

Oh geweldig he zo'n grote kudde die oversteken, ik weet hoe dat aanvoelt! Je voelt je zo klein en kwetsbaar tussen die kolossen[e-1f605][e-1f923]

Ja die townships zijn niet fijn om doorheen te rijden, je voelt ook best wat schaamte he dat jij daar dan rondrijd tussen die armoede.....en tegelijkertijd voel je je ook zooo rijk!

Geniet van de rustdag[e-1f970]

• 05 Oktober 2025 - 09:47

Mama, Pa En Diva.:

De foto,s van de olifanten zijn mooi en dan zo dichtbij , dat is al en hele belevenis. De overige zaken met het verder rijden naar de B [e-38] B is heel wat minder maar dat is ook Africa. Je ziet wel dat er daar nog veel armoe en ellende is. Gelukkig in Europa is het beter. Hopelijk morgen veel rijplezier.