Eswatini
08 Oktober 2025 | Swaziland, Siteki
Het vroegere Swaziland, en waarom ze die naam veranderd hebben weet ik niet (Chat GPT wel voor de geïnteresseerde). Maar op veel borden zie je dus nog de oude naam. Misschien is het allemaal te veel om dat te wijzigen en hebben ze geen zin om dat aan te passen want dan moet je iets doen. En daar hebben ze bij de ambtenaren van Eswatini een broertje dood aan. Figuurlijk dan.
En dat zagen we duidelijk bij de grens controle. Bij sommige achter de balie binnen waar je langs moet, kan echt geen spiertje vertrekken als je vriendelijk goedemorgen zegt. Ook als je het papiertje terug krijgt zegt ze iets wat gewoon niet te verstaan is en wijst ze met een korte pols beweging naar rechts. Wij hadden geen idee, maar rechts was de uitgang. Dus wij in de auto en naar de gate. Maar daar aangekomen moesten we nog tol betalen voor de auto. Blijkbaar was er rechts een loketje waar betaald moest worden. Wij dus weer naar binnen en ja hoor zagen het loketje. Hele rij er achter en 1 persoon die daar dan bezig is, en mensen dat gaat gewoon niet snel.
Overal waar iets afgerekend moet worden duurt dit gewoon heel lang. Alsof ze elke cent moeten poetsen voor ze het kunnen verwerken met de computer. Echt je staat daar wortel te schieten en dat mag niet want je mag de bavianen niet voeren. Dat staat ook duidelijk beschreven.
Maar goed uiteindelijk mochten wij naar binnen. Het land in.
Het is wel een mooi land, maar ook hier zie je langs de weg toch ook wel veel kindjes spelen in plekken waar wij onze huisdieren nog niet laten schij… drukken.
Soms vonden we het best wel erg. Maar we gaan er vanuit dat de mensen hier op hun manier ook gelukkig zijn en geen Netflix of Videoland nodig hebben.[e-1f609]
Onderweg moesten alle auto’s opeens stoppen bij een controle. Bleek dat er daar mond en klauwzeer was uitgebroken. Alle 4 de banden van de auto werden een beetje besproeit met iets en wij moesten uitstappen en door een metalen bak lopen met wat water om onze schoenen schoon te maken. Ik hoop dat het helpt, want dit zag er zo belachelijk uit dat we bijna moesten lachen toen hij zei wat we moesten doen. Achter ons stopte een grote bus met 50 bejaarde Fransen die op reis waren. Die dus ook allemaal in een rijtje door die bak. En lachen dat die deden.[e-1f923]
Aangekomen in onze lodge reden we een stukje door het park waar we slapen en zagen we giraffen met een kleine erbij. Heel leuk.
We hebben heerlijk buiten gezeten aan een riviertje net voor ons huisje. Je hoort hier helemaal niets. Geen auto’s, geen mensen niks. De buurman van 2 huisjes verder had net een slang doodgemaakt en in de bosjes gegooid dus daar hebben we ook geen last meer van….hahaha.
We zijn uiteindelijk net naar binnen gegaan omdat er een aapje dichtbij kwam en daar heeft D het niet zo op. 1 aap in het huisje is al genoeg zegt ze…..[e-1f632]
08 Oktober 2025 - 19:27
Tin8:
Wat een gedoe om binnen te komen joh.
Hoop dat het huisje naar jullie zin is, nu lekker bijkomen en morgen weer nieuwe avonturen beleven[e-1f601]
08 Oktober 2025 - 19:44
Pa En Bep:
Weer een volle dag en heleboel indrukken om te verwerken. Nu lekker uitrusten en op baar morgen [e-1f618]
08 Oktober 2025 - 20:23
HaMiNi:
De tijd vliegt! Behalve als je daar woont haha. Dan lijken me de dagen bijzonder langzaam gaan, maar wie weet genieten zij er veel meer van dan wij die altijd maar druk druk zijn. Prachtig die Giraffen, toch een prettiger gevoel dan loslopende hippies. Geniet van de avond, binnen, aaploos, en controleer je dekbed nog even voor je erin stapt. Je weet het nooit .. ;-)
08 Oktober 2025 - 20:26
Mama, Pa En Diva.:
Als dat daar zo gaat staan ze toch nog vele jaren achter met de moderne regelgeving en het omgaan met toeristen, volgens mij is dit dan zo om een keer naar daar te gaan en dan is het genoeg. Hier word nog veel op een antieke manier gewerkt. Nog prettige en leuke dagen.
08 Oktober 2025 - 23:08
Jan:
Hopelijk heeft de ontsmetting bak zijn werk gedaan[e-1f61c] en kunnen jullie gezond en wel verder van jullie vakantie genieten.
Knuffel van ma en mij tot het volgende bericht.[e-1f600]